Fontos információk

CÍM: Károly király utca 2. 

ELÉRHETŐSÉGEK: 

E-MAIL: info@regeszetimuzeum.hu
TELEFON: dr. Mester Edit, igazgató 30/549-8840 (minden nap 10 – 18 óráig)

 

A Budaörs területén évtizedek óta folyó régészeti feltárások és helytörténeti kutatások gazdag eredményei lehetővé tették, hogy településünk több ezer éves múltját az Önkormányzat támogatásával egy önálló kiállításon mutassuk be. A folyamatosan bővülő gyűjtemény és kiállítás 2002. október 15-én nyitotta meg kapuit a Károly Király u. 2. szám alatt, a volt 1. sz. Bölcsőde épületében.

A Városi Régészeti Kiállítás már megalapításakor sem csak egyszerű kiállítóhelyként jött létre, fontos célul tűztük ki, hogy szakszerű, komplex és élményszerű foglalkozásokon keresztül felkeltsük a fiatalok érdeklődését a különböző korok és kultúrák iránt. Az “Élő Múzeum” programjain keresztül múzeumpedagógusaink szeretnék elérni, hogy kulturális örökségünk tárgyi emlékanyaga élő részesévé legyen az iskolai és családi kirándulásoknak.

A XIX. században épült sváb polgárház és gyönyörű platánfás kertjének felújítása során, fontos szempont volt az eredeti állapot helyreállítása és a múzeumjelleg erősítése. Az épületben négy helységben találhatóak az állandó és időszakos kiállítások, valamint korszerű rendezvényterem, kézműves műhely és kiszolgáló helységek kerültek kialakításra.

A kert parkosítása során, a kőtár szerves részeként egy római szentély, valamint egy őrtorony épült, amelyhez a gyerekeknek csúszda, homokozó és hinta is csatlakozik. A felnőttek szórakozását a pihenőpadok mellett egy óriás sakk és malomtábla szolgálja