Fontos információk

ZICHY MAJOR

CÍM: Clementis László u. 22.

​A​ Zichy Major Budaörs szívében, a Templom tértől mindössze 5 perc sétára található. 2015​.​ őszétől a BUM (Budaörsi Művészek Egyesülete) mellett a Húsznegyven Egyesület is teret kapott az épületben​.

A Budaörsi Művészek Egyesülete – a BUM – 20​0​1-ben alakult. Létrejöttekor elsődleges szempont volt, hogy a Budaörsön élő és alkotó profi, illetve amatőr művészeket egyaránt felkarolja és támogassa.

Számtalan színvonalas kiállítást és vendégkiállítást szerveztek az évek során. Több kiállításuknak és szakmai rendezvényeiknek ​az ​épület ad otthont​. ​Az egyesület művészeinek alkotásai több budaörsi közintézményben és Budaörs közterein is fellelhetők.

A Zichy majorba szervezett népszerű nyári képzőművészeti gyermektáboraik során az alkotás élményét és a művészet szeretetét igyekeznek az ifjúság körében is terjeszteni​. ​Az egyesület közművelődési feladatokat is ellát és aktívan részt vesz a város kulturális, művészeti életében.

A Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület 2014-ben​ egy ​baráti társaságból alakult​. ​​S​zerettek volna egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol a felnőttek jó érzéssel kávézgathatnak, beszélgethetnek, míg a körülöttük lévő sok gyerek szem előtt lehet, jól érezheti magát, és nem kell feszengeni, vagy „szépen viselkedni”. Játszhatnak kedvükre. Szabadon.

A csapat tagjai között az építészek dominálnak, de fontos részét képezik a többiek is, akik között színészek, filmesek és informatikusok is vannak. Építészeti eseményeikkel próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy minél tudatosabb „városhasználókká” váljunk.

Továbbá annak fontosságára, hogy lakóhelyünket minél élhetőbbé és szerethetőbbé varázsoljuk. Több, mint húsz közösségi esemény áll a Húsznegyven Egyesület mögött, például a Budaörsi Építész Szüretek, az Építsünk fénnyel, a Közösségi Pop Up Terasz építés, Séta a Városbejáró Munkafüzettel vagy a Színezd ki Budaörsöt.

Több száz iskolás fordult meg náluk építészeti foglalkozásaikon és a kiállítás megnyitók is mindig jó hangulatban telnek. A programok folytatására pedig már a ​Zichy ​Major udvara is készen áll.

​A Zichy Major épületében üzemel a Major kávézó 2017. tavaszától.